Schijf van 5

Zoals je voor een gezonde levensstijl gebruik kunt maken van een schijf van vijf, zo kan dat ook voor een gezond gebedsleven. De volgende vijf onderdelen vormen samen ‘de schijf van vijf voor een gezond gebedsleven’:

1. Stil bidden
2. Aanbidden
3. Verootmoedigen
4. Danken
5. Vragen

Hieronder vind je een korte toelichting bij de vijf onderdelen.

1. Stil bidden
Bidden is allereerst een relatie met God, een gerichtheid van het hart op de Heer van hemel en aarde. Daar hoeven nog niet eens woorden aan te pas te komen. Veel christenen zien bidden vooral als het spreken van woorden, het uitspreken van zinnen. Daarom is het belangrijk om ook te ontdekken wat de eigen waarde is van stil gebed: gewoon, zonder woorden, rusten in de liefdevolle aanwezigheid van de drie-enige God, tijd voorbrengen met de Vader, zoals Jezus dat ook deed.

2. Aanbidden
God is het meer dan waard om door ons geloofd en geprezen te worden. Hij is in alle opzichten groot en goed en genadig, liefdevol en levend! In aanbidding (lofprijzing) geven we God de eer die hem toekomt om wie hij is en hoe hij is.

3. Verootmoedigen
Als we groeien in aanbidding zullen we ook steeds meer ontdekken en ervaren hoe gebroken ons leven is. Ons bestaan wordt gekenmerkt door gewondheid, lijden, zonde, onmacht en onwil. Verootmoedigen (van het woord ‘ootmoed’ dat precies het tegenovergesteld is van ‘hoogmoed’) betekent dan: je voor zo’n grote God klein weten, en beseffen hoe ontzettend nodig je hem hebt en hoe ontzettend onmisbaar zijn genade is die vergeeft, geneest en bevrijdt.

4. Danken
Dankbaarheid is een levensstijl die we kunnen inoefenen. Dat doen we door ons in ons bidden altijd te realiseren hoeveel God ons geeft, hoezeer we in allerlei opzichten gezegende mensen zijn. Dankzeggen is een oefening in een levenshouding van dankbaarheid, waardoor we weggroeien van een houding van ontevredenheid.

5. Vragen
Veel van onze gebeden bestaan vooral uit vragen. Dat is eenzijdig. Maar als de andere vier onderdelen ook een plek hebben in ons gebedsleven, is er alle ruimte om biddend aan God te vragen wat we nodig hebben. Zo leren we dat we in alle opzichten, naar geest, ziel en lichaam volkomen van onze hemelse Vader afhankelijk zijn. Aan dit vragen is een belofte verbonden: ‘Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan’ (Matteüs 7:7).

Advertenties

Eén reactie to “Schijf van 5”

 1. Wim Priem, webmastser GKv Pijnacker-Nootdorp Says:

  Beste dominee,
  Geweldig materiaal hebt u geschreven over bidden.
  Graag zou ik de Bronwater PDF’s en het inleidende verhaal overnemen op de website van GKvPN. Uiteraard met een nadrukkelijke verwijzing naar uw websites.
  Ik wil dat echter niet zonder uw toestemming doen.
  Wilt u die geven?
  In afwachting van uw reactie!
  Hartelijke groet, en Gods zegen op uw werk gewenst!

  Wim Priem


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: